FN Coding
Uw codeer partner

Waar kiest u voor, dozenprinter of een andere oplossing?.

Om uw doos de juiste gegevens mee te geven, kunt u kiezen voor verschillende methodes.

Deze methodes zijn afhankelijk van uw gewenste boodschap, maar ook van het type doos. Het geldt overigens niet alleen voor dozen, maar eigenlijk voor alle grotere verpakkingen.

Heeft u een druk bedrukte doos, met nergens een blanco plaats en er moet een leesbare barcode opkomen, dan is er maar 1 mogelijkheid: etikettering. Voor alle andere situaties, kan een dozenprinter uitkomst bieden. Waarom kiezen voor het direct op de verpakking printen? Heel simpel een label toevoegen is een extra kostenplaatje.


Veelal heeft een boodschap op een omdoos geen marketingtechnisch karakter. Het dient voor al een informatief doel. Hoewel er uitzonderingen zijn, zoals de omdozen bij de Lidl en Aldi. Er gaan geruchten dat ook andere supermarktketens op deze wijze willen gaan werken, maar ik het dat tot nu toe niet gezien. Maar ook dan wordt veelal in het bedrukkingsontwerp rekening gehouden met een blanco ruimte, waarin geprint kan worden.

Welke dozenprinter zet je in?

Indien de omdoos een eenvoudige code behoeft en geen barcode, dan kan er gekozen worden voor een DOD systeem als dozenprinter. Deze printer is het minst gevoelig voor omgevingsfactoren en qua verbruik wellicht de goedkoopste oplossing.

Dient er meer informatie op een doos te komen is en moet het er ook nog strak uitzien, is een HiRes printer wellicht de beste oplossing.

Een HiRes printer heeft zoals de naam al zegt een hoge resolutie. Er kunnen dus ook barcodes mee geprint worden. De leesbaarheid van zo een barcode is nogal afhankelijk van de ondergrond. Karton neemt nogal veel inkt op en daardoor kan een barcode "verwateren" of gewoonweg een te lage resolutie hebben. In dat geval zou er voor een solid waxprinter gekozen kunnen worden. Een solid wax printer geeft een duidelijk en scherp printbeeld. Verder is de keuze van het type printkop afhankelijk van de hoeveelheid te printen informatie.


Laser als dozenprinter

Laser wordt gezien als een onderhoudsvriendelijke toepassing met grote mogelijkheden en zonder verbruiksmateriaal. En al helemaal geen verdampende solvent.

In de basis kloppen deze beweringen. Ware het niet dat er zeker onderhoud nodig is. Houdt de lens niet goed schoon en vuil brand in, dan staat u voor een grote kostenpost. Tevens dient er een afzuiginstallatie bij een laseroplossing te staan. Daar is ook onderhoud aan nodig. Waaronder het regelmatig vervangen van Hepa-filters.

En dan het verhaal omtrent verdampende solventen. Bij het laseren van papier, karton en aanverwante producten komen er verbrandingsgassen vrij. Deze gassen worden zelfs meerdere malen "verbrand" door inwerking van de laser. Daardoor zijn deze gassen schadelijker dan de uitstoot van de huidige generatie inkjetprinters op solventbasis. Laat staan in vergelijk met een waxprinter.

Wilt u hulp bij het kiezen van de juiste dozenprinter, neem dan gerust vrijblijvend contact op:








 
E-mailen
Bellen
Map
Info