Induprint X100 CIJ inkjet printer
Gebaseerd op techniek die zich jarenlang bewezen in de praktijk heeft.
Deze no nonsens inkjet printer is zeer scherp geprijsd.
domino eierprinter is het jaren de meest succesvolle printer geweest.
eieren coderen
Het eieren coderen is een must voor iedere legpluimveehouder. Zonder een code is een ei geen ei. Oftewel ze kunnen er niets mee. Ze mogen niet van het erf af.
Daardoor is een betrouwbare inkjet printer van het grootste belang. Een kip houdt het ei niet binnen, omdat de printer het niet doet.
Afhankelijk van het type machine en volume heeft de pluimveehouder de keuze uit 3 printprincipes.
- eierstempel. Is rendabel voor de kleine pluimveehouder. Met 1 stal en hooguit 10.000 hennen.
- cartridgeprinter: Is rendabel tot 15.000 eieren coderen per dag. Of indien de techniek van de eierenmachine niets anders toelaat.
- continu inkjet: Hierbij liggen de printkosten veel lager dan bij een cartridge eierprinter, zoals ze tot nu toe op de markt aanwezig zijn. De aanschaf is wel wat hoger, maar dat is veelal snel terug verdiend. En hier geldt: des te meer eieren coderen, des te sneller het break-even punt bereikt is.
Overigens zijn er momenteel ontwikkelingen in de markt om de voordelen van de cartridge printer te koppelen aan de voordelen van een inkjet printer.
domino eierprinter is jarenlang marktleider op het gebied van eieren coderen geweest
Tevens leveren wij uitstekende eieren inkt voor de meeste gangbare continu inkjet systemen.
eieren coderen met laser
Momenteel is eieren coderen met een CO2 of fiberlaser niet toegestaan. De intensiteit van de laser heeft te veel invloed op de integriteit van de eierschaal. Daardoor wordt een ei te gevoelig voor bacteriën.
Voordelen continu inkjet eieren coderen
|
Voordelen cartridgeprinter eieren coderen
|
Lage printkosten | Geen onderhoud. Cartridge vervangen is het onderhoud |
Grote printafstand tot ei, tot wel 2 cm | Toepasbaar op iedere eiermachine |
Minder gevoelig voor omgevingsfactoren, zoals stof en temperatuur | Eenvoudige techniek |
Lagere TCO boven de 15.000 hennen | Lagere aanschaf |
Meerdere lijnen eenvoudig mogelijk |
hoe werkt een inkjet printer ?
hoe werkt een inkjet printer ?
Een inkjetprinter is ontworpen om snel relatief eenvoudige boodschappen op producten met een non poreuze ondergrond te printen.
Dit coderen gebeurt met een sneldrogende inkt. Vaak op MEK basis. Om er voor te zorgen dat de inkt niet in de printer indroogt, is de printer een gesloten systeem. Maar in werking is de inkjet printer niet meer een volledig gesloten systeem. Dus wordt de inkt snel rondgepompt. In de printkop verliest de printer steeds iets van zijn oplosmiddel, aangezien het daar open is. Vandaar dat inkjet printsystemen uitgerust zijn met 2 tanks. Een inkt tank en één solvent tank. Wordt de inkt te dik, dan zal er van uit de solvent tank wat solvent bijgevoegd worden. Deze solvent wordt ook wel eens make up genoemd. Sommige merken werken met een derde tank en dat is de mix tank, hier wordt de inkt op de juiste viscositeit gehouden. Dus in de juiste "dikte". In de printkop wordt de inktstraal eerst in de juiste dikte geperst, daarna worden er hele kleine bolletjes van gemaakt. Dit gaat met een snelheid van tussen de 62000 en de 95000 bolletjes per seconde. Om een slipstream effect tegen te gaan worden over het algemeen nooit 2 druppels direct achter elkaar opgeladen. Voor een net resultaat slaat de printer iedere keer een aantal druppels over om op te laden. De inktdruppels die gebruikt worden krijgen een elektrische lading mee. Aan het eind van de printkop zitten 2 deflectieplaten die zorgen dat de druppel op de juiste wijze afgebogen wordt naar het te printen object. Zo komen er druppels boven elkaar te staan. De druppels die niet gebruikt worden gaan rechtdoor de gutter in. een afvoer die de inkt weer terugvoert via filters en zo een schone inkt houdt. Dat terugvoeren gaat door middel van een extra pomp of door middel van een venturi.